Музична пошта
Колись ми слухали улюблені пісні на платівках, касетах та дисках. На даному етапі розвитку доля фізичних носіїв знаходиться під великим питанням, адже сьогодні артисти обрали для себе новітній та прогресивний спосіб розповсюдження своєї творчості — музичні online-сервіси та стріми (Itunes, Spotify, Google Play тощо). Кожен може за лічені секунди долучитись до бажаної хвилі, нових треків та альбомів через свій компьютер, планшет або смартфон. Фізичні носії вже не такі актуальні, як раніше. Але можемо бачити невеличкий парадокс — відродження вінілових платівок. Здавалось би, це застарілий формат, але кожного дня фанатів «теплого» та «лампового» звуку стає дедалі більше.

Жанри
Разом із тим сучасні жанри синтезуються в щось нове, те, що не піддається будь-якому обрамленню. Відроджується «старий звук», який знаходить нове життя в синтезі з хіп-хопом, електронікою, інді-роком тощо. Вінтаж завжи в тренді. Молодь хоче відчувати віяння музики своїх предків і це не обмежується звучанням кінця 20 століття. Етно мотиви та фолк тісно та надовго проникли до сучасної музичної культури і прикрашують собою багату палітру сучасних жанрів і так само хвилюють серце і душу молодих меломанів.
Дедалі більшої популярності набувають незалежні виконавці та жанри, бачення музичного світу незалежно від продюсерів та лейблів-гігантів. Молодь диктує свою музичну політику. Зі всіх куточків світу лине «своя» хвиля і зачіпляє собою українську сцену.
Тож пропонуємо вам невеличкий огляд того, що зараз коїться на українській музичній сцені і з чим синтезується
звична нам українська музика.

Виконавці

Іван Дорн
Ну звісно ж Іван Дорн, ви мали б здогадатись. Але цілком справедливо, бо по-перше — це цікавий та якісний звук, а по-друге – це дуже весело. Цей хлопець досягнув неабиякої популярності як в Україні, так і за кордоном, завдяки
своїй індивідуальності та прагненню до незалежності. Ніяких продюсерів, тільки Іван та його друзі. Веселі та енергійні мелодії, цікавий та приємний вокал, небанальні тексти – ось рецепт нового законодавця нової ж української поп-сцени.

ONUKA
Другим у нашому списку є новостворений гурт ONUKA. Це нова українська електроніка у поєднанні з традиційними українськими фолк-мотивами, які звучать у втіленні трембіти, сопілки та бандури а також деякими елементами арт-року в обрамленні електронного аранжування, до якого доклав руку інший цікавий піонер української електронної сцени — The Maneken, який за сумісництвом є чоловіком вокалістки, автора музики і текстів та обличчя гурту — Наталії Жижченко, яка також є екс-солісткою іншого не менш цікавого, вже відомого гурту Tomato Jaws.

Джамала
Третім виконавцем, до якого не можливо бути байдужим є Джамала. Вже знайома нам співачка пройшла шлях від Нової Хвилі-2009 та української поп-сцени до смілівого експерименту зі звуком, який Джамала представила на своєму новому альбомі «Дякую». Це синтез джазового вокалу, тягучої та гіпнотизуючої електроніки, яку приємно чути та відчувати.

DVOE
Ще одним новим електронним експериментом є гурт DVOE, батьками якого стали учасники популярного гурту Gorchitza Ольга Діброва та Артем Угодніков, які в 2013 році представили свій власний незалежний проект. Мінімалістична танцювальна електроніка європейської якості.

Дай 5ять
Особливої уваги заслуговує гурт Дай 5ять у складі віртуозу біт-боксу Фейм з міста Харків та штатних музикантів гурту ТНМК. На виході маємо суміш з реггі, біт-боксу, року та хіп-хопу. А ще у хлопців чудові та запальні концерти.

Pur:Pur
Cправжній український інді-поп родом з міста Харків. Легке, мелодійне та приємне звучання та чудовий жіночий вокал. Музика для відпочинку та новорічного настрою.

Tape Flakes
Зірки київських дискотек. Це музичний колектив, покликанням якого є робити цікаву живу музику, під яку хочеться рухатись в такт. Жанр — електро-фанк зі звучною гітарою та вкрапленнями синтезаторних партій та танцювальних ритмів.

Гапочка
«Це нове ім’я, яке вустами музичних критиків вимовляється з захопленням. Ім’я, ідеально сформоване з народження та успішне з першого кроку. Ім’я свіже, молоде, енергійне та прогресивне» — так самі себе називають музиканти. Вокалістка — Катя Гапочка, родом із Києва. Електроакустика і атмосфера. Прислухайтесь.

І на останок
Ми вийшли на вулиці Києва та Львова і запитали молодих людей щодо їх нових вподобань на українському музичному просторі і ось що вони нам порадили:

Ярослав: «Вагоновожатые та Оркестр Че. Музика на мене чудово впливає, а ще в мене є варган. Це музика всесвіту.»

Марк: «Раджу всім послухати київський гурт Toporkestra. Це вишукана молдавська, українська, балканська, турецька, циганська музика. Фолк з чудовою духовою секцією та барабанами. Я сам нещодавно приєднався до цього колективу і граю на мандоліні.»

Тарас: «Один в каноє».

Уляна: «Йорий Клоц».

Далі буде…

Автори: Олексій Донов та Мельник Олег