Ми починаємо серію статей про те,  що люди знають про свої міста і як ставляться до перейменування вулиць у них. Саме це запитуватимемо в перехожих різних міст України. Починаємо з Харкова.

25243180

«Кому мешал Ленин? Решали бы лучше другие важные вопросы» —  типові репліки, які можна почути  від людей за 40, коли ті проходять повз місце поваленого ідола. Та чи замислюється хтось із них,  чим пов’язаний Ленін з майданом Свободи? Нічим, бо Ленін навіть ніколи не був у Харкові. Підходимо до перехожого, просимо сказати, що він знає про майдан.

— Я спочатку знав цю площу, як площу Дзержинського. — каже Іван Васильович, пенсіонер. -Чому так? Бо історія каже, що Дзержинський  свого часу планував будівництво цієї площі. Потім, коли я відслужив чотири роки на флоті у Севастополі і повернувся, уже ця площа називалася площею Леніна. І за той час, поки мене не було, був побудований ідол, якого, дякувати Богу, скинули. Ну а останнє перейменування у площу Свободи – це вже тоді, коли настали часи свободи, не повної звичайно. Я тепер розумію, що така площа не може називатися іменем будь-якої людини. Вона повинна називатися найважливішим словом – свобода».

-Знаю, що Ленін ніколи не був у Харкові і насправді ніякого відношення не має до свого пам’ятника, який тут стояв, — каже студентка Ганна Калашнікова. —  Харків’яни дуже пишаються цією площею, раніше побутувала думка, що це була найбільша площа Європи, потім виявилось, що вона не найбільша зовсім. От я, наприклад, помічала, що люди, які приїжджають з різних міст, називають цю площу Європейською, бо є чутки, що це найбільша площа Європи».

Ну, з Леніним більш-менш розібралися: його зв’язок з майданом Свободи залишається тільки поміж бруківки у вигляді маленьких шматочків «вождя». Перейдемо до майбутнього: очікувати що харківська міська рада миттєво підхопить ініціативу Києва, Львова щодо перейменування вулиць – це мріяти. Але, ми маємо гарну фантазію і провели такий соціальний експеримент: наша журналістка підійшла до харків’ян і спитала, як вони ставляться до рішення міської ради про перейменування майдану Свободи на майдан Героїв Небесної Сотні. І ось яку відповідь  почули:

-Ну ми за! Ці люди боролися за нашу свободу, за неї загинули. А ми повинні зробити так, щоб про цих людей пам’ятали наступні покоління. Площа, можливо, хай і залишається з такою назвою, краще б замість пам’ятника Леніну побудували пам’ятник Небесній Сотні. Це як символ буде.

Невідомо, коли тепер почнеться перейменування вулиць і площ Харкова.  І чи взагалі почнеться. А востаннє Харків бачив перейменування ще у 1996 році: тоді площу Радянської України перейменували у площу Конституції.

А наступного разу ми опитуватимемо перехожих  Одеси. Дочекайтеся!