Чи любить читати Харків або Навіщо культурному місту культурні жителі

Хто такі Жадан і Забужко? Чому харків’яни так мало знають про свої видавництва? І яких заходів треба вжити, аби у міщан з’явилася тяга до читання книг? Відповіді на ці та інші питання ми дізнавалися на вулицях першої столиці України.

«Я не дуже люблю читати книгу. В основному, це наукова література, яка потрібна мені для навчання.Ох, ну як сказати… Читаю наукову літературу, тому що треба для навчання. А так не дуже люблю», — відповідає 20-річна, студент харківського вишу. Погодьтеся, відповіді різняться, коли питанню додати іншого значення — слово про любов до книги.

Загалом, ми хотіли дізнатися, наскільки освічені жителі Харкова, що вони читають та де дізнаються про нові видання. Також ми ставили перехожим глобальне запитання: чи взагалі можна назвати Харків містом, яке читає. Бо хоч воно і вважається осередком для студентської активності, якість цього значення перевіряється не просто кількістю студентів, а розумною та культурною молоддю. А звідки черпати нові знання, як не з книг.

Ідемо далі. Наш гід говорить, що парк, в якому ми знаходимося, «не дуже культурний», тому варто пошукати інше місце. Вирішуємо заглянути на книжкові ряди або як тут говорять, «балка» (чому така назва, я так і не зрозуміла). До речі, у плані продажу і промоції книг Харків далеко позаду Києва, Львова, Одеси та інших розвинутих українських міст. І це не моя суб’єктивна думка, а слова самих харків’ян. Хоча зовсім незрозуміло чому. Нехай Харків не проводить книжкових фестивалів чи форумів так часто, як хотілося, відбуваються книжкові виставки, однак далеко не кожне місто має такі розвинуті видавництва, як «Фоліо» чи «Ранок», а ще таку прекрасну аудиторію, як студенти. Хотілося б так: ідеш по місту, а навколо люди з книгами (електронними чи друкованими), очей не можуть відірвати від написаного… Ну добре, надворі зима, холодно, не дуже хочеться не те що книгу, руки із кишень виймати. Але ж є метро, тролейбуси та трамваї! Де тяга до читання там? Про це питаємо у наступного студента: (ростислав. +Діма.)